Vår erfarna florist Ulrika

Spirande idéer hos växande verksamhet
– Sätila Bygg får gröna fingrar året runt

Det grönskar vackert i och utanför Sätila Byggs entré. I uterummet, där man tidigare mest hade trädgårdsredskap på pall, så prunkar det nu i alla hörn. På bord, bänkar och hyllor grönskar det, överallt möts blicken av blommor, växter, vackra krukor och fina inredningsdetaljer. Äntligen har Sätila fått en blomsterhandel igen. Butiken Hildurs Gröna kommer hålla öppet året runt och man odlar redan spirande planer på att växa vidare i framtiden.

Utökad verksamhet för att möta bygdens önskemål och behov

”Det är många av Sätila Byggs kunder som har uttryckt att man önskar en lokal blomsterhandel. Vi har ju i alla år sålt jord, verktyg och trädgårdsredskap, men nu var det perfekt läge att addera även växter och blommor till vårt erbjudande”, berättar Sarah Åkesson, Sätila Bygg. ”Det har också varit lite av en dröm för mig att få driva en butik med växter, blommor och det som hör till.”

Erfarna floristen och sätilabon Ulrika möter kunderna med kunskap och glädje

Sätila Bygg har anställt Ulrika Björnberg för att driva och utveckla Hildurs Gröna. Ulrika, som tidigare har arbetat bland annat på Mölnlycke Blomsterhandel och på Kungsblomman i Kungsbacka, har mer än tjugo års erfarenhet av att arbeta med blommor och växter, både i butik och i Partihallarna. ”Det är jätteroligt att få möjligheten att hjälpa till att utveckla en blomsteraffär på hemmaplan”, säger Ulrika. ”Att få vara med från när idén bara var ett litet frö och bygga upp butiksinredningen tillsammans med Sätila Byggs duktiga snickare var jättekul. Större delen av inredningen är återbruk och vi har snickrat resten själva. Det vi inte själva kunde tillverka är lokalproducerat, exempelvis plåtarna på blomsterborden är specialbeställda från Hyssna Plåtslageri. Hildurs Gröna har vuxit fram helt i Sätila Byggs anda: med rötterna i bygden, för lokal service och ökad livskvalitet för alla som bor här.”

Läckra lerkrukor från Ensi i Skene

Hildurs Gröna – blommor till din trädgård och växter till hela ditt hem

I Sätila Byggs nya blomsterhandel finns blommor och växter efter säsongens behov och utbud. Nu på våren dukas blomborden upp med fina uteblommor för kruka och utplantering, pelargoner, penséer och hortensior trängs med tomatplantor, rabarberplantor och ett stort urval kryddörter att njuta av hela sommarsäsongen. Hildurs Gröna har även ett stort och fint sortiment av krukväxter för inomhusodling – perfekt att köpa nu och ha i ditt uterum över sommaren, för att sedan flytta dem inomhus till hösten och njuta vidare ända till nästa vår.

 

Tomatplantor – populärare än någonsin

Att odla egna tomater behöver inte vara svårt eller jobbigt. Köp en tomatplanta som är förodlad, så kommer du igång snabbt. Här är Ulrikas bästa tips för att få din nya tomatplanta att trivas och växa:

  • Jorden ska vara fuktig, så vattna regelbundet
  • Tomater vill ha mycket näring, gärna kväverik
  • Om du skakar plantan försiktigt när den blommar så förbättras pollineringen
  • Ta bort ”tjuvskott” för att göra din tomatplanta kraftigare (små sidoskott i bladvecken). Busktomater och ampeltomater behöver inte ”tjuvas”.
  • Välj en stor kruka så din tomatplanta får utrymme att växa. Överdimensionera gärna från början!
  • Bind upp tomatplantan i god tid, så att kvistarna inte går av.

Krukor för alla behov – utomhus och inomhus – samt ljus för både trädgård och hus

Hildurs Gröna har ett stort urval av krukor, både för inomhus- och utomhusbruk. En typ av superpopulär och användbar kruka, lika fin inne som ute, är lerkrukan med fat. Hos Hildurs Gröna finns massor av lerkrukor att välja på, i olika storlekar och former – och till riktigt attraktiva priser. Kruksortimentet kommer från Ensi i Skene.

Ytterligare en populär inredningsdetalj för uterum, trädgårdar, altaner och poolhörnor är belysning. Sätila Bygg erbjuder ett växande sortiment med belysning och lampor för både inom- och utomhusbruk, från den lokala leverantören Star Trading i Svenljunga.

Text: Anna Cinthio, Komplettera 
Bilder: Sarah Åkesson & Anna Cinthio